Psikanalitik Psikoterapi, 19 yüzyıl’da Sigmund Freud tarafından geliştirilen Psikanalitik kuramın ilkelerinden yola çıkarak oluşturulmuş bir psikoterapi tekniğidir.
Psikanalitik psikoterapi, bireyin bilinçdışı süreçlerini anlamaya odaklanan bir terapi yaklaşımıdır. Bu yöntem geçmiş yaşantıların, bastırılmış duyguların ve içsel çatışmaların, kişinin düşünce, duygu ve davranışlarına nasıl etkilediğini keşfetmeyi amaçlar. Bu terapi bireyin kendisi ile ilgili derinlemesine bir anlayış geliştirmesini hedefler ve genellikle düzenli ve uzun vadeli bir süreçtir. Kişinin serbest çağrışımlarını rüyaları ve tekrarlayan davranış kalıpları üzerine çalışarak içgörü kazanması hedeflenir.
Psikanalitik psikoterapi sadece semptomları hafifletmeyi değil bireyin kendi iç dünyasını keşfederek daha bütünlüklü ve özgün bir yaşam sürmesini sağlamayı hedefler, kişinin kendisini ve başkalarını daha derin bir şekilde anlamasına olanak tanıyan bu yöntem ilişkilerdeki sorunlar, kaygı, depresyon ve travmalar gibi pek çok konuda etkili bir destek sunar. Bu terapi yaklaşımı bireyin hem geçmişteki hem de şimdiki deneyimlerine ışık tutarak içsel dönüşüm ve büyüme için bir yol sunar.
Bireyin iç dünyasını bilinçdışı süreçlerini ve geçmiş dönemlerinin bugünkü yaşamına olan etkilerini anlamaya odaklanan bir terapi yöntemidir. Bu yaklaşım ile kişiyi davranışlarının duygularının ve düşünce kalıplarının arkasındaki derin anlamları keşfetmesini sağlamayı hedeflemektedir. Terapist ve danışan arasındaki ilişki bu sürecin merkezinde yer alır. Terapist danışanın serbestçe konuşmasını, rüyalarını paylaşmasına ve tekrar eden yaşantılarını incelemesine olanak tanır. Terapist ve danışan arasındaki ilişkide tekrar sahnelenen, canlanan, konuşulan, seans odasında ortaya çıkan malzemeyle kişinin iç dünyası çalışılır. Bu süreçte ortaya çıkan içgörüler danışanın kendisiyle ve çevresiyle de farklılaşan bir ilişki kurmasına yardımcı olur. Psikanalitik psikoterapi bireyin geçmişi ve şimdiki yaşam arasındaki bağlantıları keşfetmesine, farkındalığının artırması ve yaşamında daha anlamlı değişiklikler yapmasına olanak tanır bu yöntem özellikle derin duygusal çatışmalar ilişki sorunları ve tekrarlayan yaşam zorluklarında etkili bir yol sunar. Terapistle kurulan ilişkinin dolayımından geçirilen değişmiş ve dönüşmüş alanların ortaya çıkmasına zemin hazırlar. Bu yöntemle kişiler hayatta faal olmanın yeni yollarını keşfedebilirler. Bireyin farklı tarafları ile ilişkilenmesinin yeni yollarını bulduğu da derinlikli bir süreçtir.